Syrjäytymistaistelu ei ole yhden rintaman sotaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön vetämän syrjäytymistyöryhmän tuotokset poikivat melkoisen laajan ja pitkäkestoisen keskusteluryöpyn, joka jatkuu niin sosiaalisessa mediassa kuin sen ulkopuolella edelleenkin. Reilun viikon kypsään ikään kantava yhteiskunnallisesta teemasta ammentava keskustelu on jo itsessään jotain varsin poikkeuksellista näinä hektisinä informaatiotulvan aikoina. Tuntuu siltä, että aiheesta on kommentoitava jotain, vaikka kaikki merkittävä onkin tässä intensiivisessä keskustelussa lähestulkoon sanottu, ainakin sivuttu.

Niinpä, rakas päiväkirja, syrjäytyminen on nyt kautta laitain yhteiskunnallisessa keskustelussa tunnustettu ongelma. En ole aivan vakuuttunut siitä, onko näin aina ollut. Nyttemmin vaikutta siltä, että kiistely kohdistuu enää syrjäytymistä estävistä keinoista ja niiden taustalla vaikuttavista aatteellisista suuntauksista kahnaamiseen. Tavallaan hyvä näin – itse ongelmaa on tämän jälkeen erittäin hankala sivuuttaa.

Samalla olen antanut itseni ymmärtää, että Suomen tasavallan presidentiltä – sekä Sauli Niinistöltä nyt konkreettisesti että presidenttiydeltä instituutiona laajemmin – odotetaan varsin suuria poliittisen keskustelun avauksia ja käytännön tekoja. Perustuslaillisesti tarkasteltuna Niinistön työryhmän aikaansaannokset ovat niissä puitteissa, joita arvojohtajalta voidaan olettaa. Pidemmälle viedyllä politiikkaohjelmalla presidentti olisi astunut parlamentarismin varpaille.

Mutta olisi arvojohtajakin saanut tästä huolimatta sanoa muutaman periaatteellisen sanan yhteiskunnan rakenteista, rakenteellisista ongelmista sekä julkisen sektorin tärkeydestä. Odotan itse Presidentiltä tämänsuuntaista linjapuhetta, jossa varsin kovakouraisesti tulkitun raportin laitoja korjataan suomalaiskansallista hyvinvointisektoria säilyttävään suuntaan. Tämä olisi terveellistä ja eheyttävä arvojohtamista parhaimmillaan – kyky reagoida ja herkistellä tilanteen mukaan ovat mielestäni hyvän johtajan ominaisuuksia. Tämä olisi myös tärkeää tosiasiallisesti syrjäytymisestä seuraavien käytännön ongelmien kanssa painivien sosiaalipuolen toimijoiden työrauhalle.

Vain harva on kohdistanut kritiikkinsä Niinistön työryhmän ydinajatukseen – välitetään toisistamme, tunnustetaan arjessa tapahtuvien pienten asioiden merkitys, ei vaaranneta oma-aloitteisuuttamme liiallisella auktoriteetti- ja järjestelmäuskolla. Sen sijaan kritiikki on monessa kohdin löytänyt Niinistön raportista argumentteja, joita siellä ei tosiasiassa ole – it’s a slippery slope from thereon.

Toisaalta jokaisella on myös velvollisuus (tai vähintäänkin oikeus) tarkastella asioita myös laajemmassa kulttuurisessa ja yhteiskunnallisessa kontekstissa. Vahva arvojohtajuus johtaa parhaimmillaan käytännön tekoihin, jotka taas suhteutuvat tiettyyn historialliseen hetkeen ja siinä oleviin instituutioihin. Tämän kontekstit sivuuttaminen on kieltämättä varsin suuri harha-askel Niinistön kampanjassa.

Mutta kuten todettua, tilanne on vielä hyvinkin korjattavissa. Yksilön ja yhteisön vastuuta korostava aloitteellinen eetos sekä hyvinvointiyhteiskunnan toimivat käytännöt (ja korostus sanalla toimivat!) eivät sulje toisiaan pois, vaikka osa blogikirjoituksista tämänsuuntaista balck-and-white -asetelmaa vaikuttaisi tukevankin.

Syrjäytyminen kaikkine lieveilmiöineen ei todellakaan ole yhden rintaman sota – asia, jonka myös keskustelun esiin tuoneen arvojohtajan olisi terveellistä tunnustaa julkisesti, menettämättä kuitenkaan alkuperäisen pointtinsa terävää ydintä.

Ja vain muistutukseksi; aiheesta kirjoitettua – puolesta, vastaan ja siitä väliltä (viimeksi mainitujen ollessa oikeilla jäljillä!):

Yleisesti:

aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/jussi-l-hde-onko-naivius-nuorison-yksinoikeus-eli-muutama-sana

http://nyt.fi/20120914-mitae-ajattelin-taenaeaen-mihin-katosi-yhteiskunta/ (tää oli yks parhaita)

Apusen ja Kukkalan vääntö (Kukkala aivan oikein nosti esiin Apusen ärsyttävän patronisoivan tyylin [ehkä hän haluaa vain sytyttää ja yllyttää nuorisoa keskusteluun?] ja korosti yksilötason ylittäviä käytäntöjä):

http://pantterin.blogspot.fi/2012/09/miksi-apusen-matti-pelkaa-pikkutyttoja.html

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Sed%C3%A4ll%C3%A4+on+asiaa/a1347246551880

Todellisuuden ja ideaalin välinen kuilu ministerin näkökulmasta:

http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/389755/Kun+ihan+tavallinen+ei+riita

Ei pliis lähdetä tälle jenkkilinjalle politikkassa, arvon bloilerit (oikeesti pliis!):

http://www.kokoomusnuoret.fi/kovat-vasemmistoarvot/

http://www.vino.fi/kannanotot-ja-tiedotteet/574-vihreiden-nuorten-puheenjohtajat-presidentin-tyoryhma-tarjoaa-syrjaytymisen-ratkaisuksi-keskiluokan-puuhakirjaa

Ja tulihan ne presidentin valtaoikeudetkin huomioitua (jännää kyllä, monessa oikestolaisuuteen kallistuvassa kommentaarissa yhtä lailla ylitulkittiin Niinistön rapsan poliittista painoarvoa – yleensähän vahvan pressainstituution kaipuuta ollaan viime vuosina sälytetty vassaripuolelle…):

http://kongas.wordpress.com/2012/09/11/ihan-tavallisia-vaarinymmarryksia/

Ja sit oli näitä hauskojakin juttuja (yhteiskuntahassuttelu ei ole monasti hauskaa, ellei läppä myös oikeesti osu jonkin piilevään totuudensiemeneen – Snelmannin ja muiden lauantaiseuralaisten kansansivistykseen uskoneet jälkeläiset olisivat varmasti allekirjoittaneetkin tämän joskus 1800-luvun lopulla):

http://jojalonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116840-porvariston-rappio

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

RAJA HAJATUKSIA

Pohdintoja politiikasta, rajoista ja maailmasta

Grauzas!

Just another WordPress.com site

tamperekroketti

Krokkaamalla ympäri maan!

PAXsims

Conflict simulation, peacebuilding, and development

The Disorder Of Things

For the Relentless Criticism of All Existing Conditions Since 2010

Critical Geopolitics

Gerard Toal (Gearóid Ó Tuathail). Writing on the world political map

Justice in Conflict

On the challenges of pursuing justice

rogermacginty

peace, conflict and international relations

Progressive Geographies

Thinking about place and power - a site written and curated by Stuart Elden

osmoapunen

A fine WordPress.com site

Epämuodikkaita ajatuksia

Sota on valtioiden elinkysymys, elämän ja kuoleman piiri, tie nousuun tai tuhoon. Siksi siihen ei pidä kevytmielisesti mennä. Sun Tzu

Random thoughts

Sanottua: "Epäviralliseksi some-upseeriksi nousseen James Mashirin aina turpo-asioissa ajan tasalla tai vähän edelläkin oleva blogi tapahtumien käänteistä. Suomeksi, och på svenska."

1baltic1bullet's Blog

Mental Gulf of Finland

Itsen alistus

Työ, tuotanto ja valta tietokykykapitalismissa

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

Michael Roberts Blog

blogging from a marxist economist

%d bloggers like this: