Matti Apusen kohtuuton tulkinta

Justitia – ei vain siteet silmillään

Päivän hesarin lukeminen herätteli taas tuttuun tapaan kupolintäytettä. Tietyt ärsykkeet tuottavat lähes kosmisella varmuudella tällaista aivokipinöintiä. Eräs näistä takuuvarmoista ärsykkeistä ovat Apusen Matin vieraskynät (joskus ärsykkeet ovat myös positiivisia, mutta kylmäksi jättää harvoin).

Tällä kertaa Apunen ruotii tuttuun poleemiseen, mutta – myönnettäköön – taitavaan tyyliinsä aihealuetta, joka ei (tälläkään kertaa) varsinaisesti kuulu hänen ydinasiantuntijuuden alueelle. Apunen pelkää suomalaisen oikeuskäytännön, tai pikemminkin laajemmin yhteiskunnassa vallitsevan jaetun oikeuskäsityksen olevan muutoksessa. Muutoksen pimeässä vaanii anglosaksinen tapaoikeusperinne, jonka Apunen taas yhdistää eettiseen kasuistiikkaan, eli oppiin, jossa moraali- ja muiden arvostelmien harkinta toteutetaan tapauskohtaisesti. Apunen vaalisi tämän orastavan suunnan sijaan perinteisiä oikeusvarmuuden ja ennustettavuuden hyveitä.

Mielenkiintoinen vastakkainasettelu. Itsekin kannatan Apusen kategorisempaa linjaa, jos tästä dikotomiasta pitäisi valita. En kuitenkaan näe vahvan oikeusvaltioperinteen olevan samalla tavalla ristiriidassa kohtuullisuuden hyveen kanssa. Paikoin joudumme tulkitsemaan oikeuskaanonia ja sen taustalla olevia periaatteita syystä tai toisesta, vaikka eläisimmekin vahvan kirjoitetun lain kulttuurissa. Toisinaan lakiteksti ei yksinkertaisesti anna meille yksityiskohtaisia toimintaohjeita, toisinaan painettu laki joudutaan tulkitsemaan uudessa yhteiskunnallisessa tai muussa kontekstissa, jolloin joudutaan joka tapauksessa soveltamaan ja joustamaan ennustettavuudesta. Kohtuullisuus – joka ei Macintyren ja Aristoteleen hyve-etiikkaa lukeneelle todellakaan näyttäydy yhtä relativistisena määreenä kuin miten Apunen käsitteen käytännöllisen ulottuvuuden tulkitsee – ja sen toteutumiseksi vaadittava tulkinnan taito on keskuudessamme, vaikka pyrkisimme kuinka absoluuttiseen oikeusvaltioihanteeseen tahansa.

Vieraskynänsä lopussa Apunen mainitsee klassisessa taiteessa oikeuden symbolina esitetyn Justitian, jonka silmät peittävä liina kuvastaa oikeuden sokeutta sen ulkopuolisia ohjaavia tekijöitä kohtaan. Valitettavasti Apunen ei itse omaan oikovaan tyyliinsä toteuta mainostamaansa sokeutta. Mainitsematta jäävät nimittäin kaksi muuta Justitialle kuvattua symbolia, miekka  ja vaaka, joista jälkimmäinen kuvastaa juuri oikeutta, kohtuutta ja tulkintaa (lisää voi lukea esim. täältä ja täältä). Niin se vaan kuulkaa on, että ei oikeudessa (puhumattakaan oikeudenmukaisuudessa) pelkät siteet silmillä pitkälle pötkitä. Mutta sekin on totta, että tapaoikeusperinteessä siteet silmillä ovat toisinaan huolestuttavan ohuet, miekka heiluu ja vaa’at ovat painotettu valtaatekevien punnuksilla aivan toiseen tahtiin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

RAJA HAJATUKSIA

Pohdintoja politiikasta, rajoista ja maailmasta

Grauzas!

Just another WordPress.com site

tamperekroketti

Krokkaamalla ympäri maan!

PAXsims

Conflict simulation, peacebuilding, and development

The Disorder Of Things

For the Relentless Criticism of All Existing Conditions Since 2010

Critical Geopolitics

Gerard Toal (Gearóid Ó Tuathail). Writing on the world political map

Justice in Conflict

On the challenges of pursuing justice

rogermacginty

peace, conflict and international relations

Progressive Geographies

Thinking about place and power - a site written and curated by Stuart Elden

osmoapunen

A fine WordPress.com site

Epämuodikkaita ajatuksia

Sota on valtioiden elinkysymys, elämän ja kuoleman piiri, tie nousuun tai tuhoon. Siksi siihen ei pidä kevytmielisesti mennä. Sun Tzu

Random thoughts

Sanottua: "Epäviralliseksi some-upseeriksi nousseen James Mashirin aina turpo-asioissa ajan tasalla tai vähän edelläkin oleva blogi tapahtumien käänteistä. Suomeksi, och på svenska."

1baltic1bullet's Blog

Mental Gulf of Finland

Itsen alistus

Työ, tuotanto ja valta tietokykykapitalismissa

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

Michael Roberts Blog

blogging from a marxist economist

%d bloggers like this: