Herrainkerhot

Toimittaja Elina Grundström osui männä viikolla suomalaisen herrainvallan kipupisteeseen. Grundströmin ruotima Keskiviikkokerho ei suinkaan ole ainoa valtaapitävien klubi, joka muistuttaa sosiaalisessa dynaamisuudessaan arkaaisten aikojen pöhöttyneitä salonkikäytäntöjä.

Grundströmin kolumnia seurannut verraten maltillinen lehdistökirjoittelu ei yllättänyt. Keskiviikkokerhon ongelmaksi nähtiin se, ettei kerhoon hyväksytä naisjäseniä. Eikö ongelma ole pikemminkin se, että kansanvaltaan ja osallistavaan demokratiaan perustuvassa fantastisessa poliittisessa järjestelmässämme ylipäätään katsotaan kaiholla tällaisten vanhakantaisten ja sisäsiittoisten hyvä veli -järjestelmien perään?

Johannes Koroma käytti Hesarissa (HS 1.5.) keskiviikkokerhon puolustuspuheen: ei tästä kannata keskustella, koska kerholla ei ole todellista valtaa. Koroman mielipide oli sanalla sanoen mielenkiintoinen. Kerhon penkkejä kuluttavat politiikan ja etujärjestöjen kerma; he kokoontuvat tänä kiireisenä ja hektisenä aikanamme vieläpä kohtalaisen tiuhaan puhumaan niitä näitä. Minkä ihmeen takia tämä herrajengi kokoontuu, jos instituutiolla ei ole vallankäytön kannalta mitään funktiota? Eikö se todellinen ongelma ole, toistetaan taas, että tällaisia spontaaniuden sekä toisaalta virallisen aseman yli nousevia instituutioita ylipäätään ylläpidetään 2000-luvulla? Pyhittäisivätkö sukupuolikiintiöt keskiviikkokerhon kaltaisten eliittikerhojen toiminnan? Vaikutusvaltaisten vaikuttajien vapaamuotoisille keskustelukerhoille voi toki olla perusteensa, joita keskittyminen niiden sukupuolijakaumaan ei tavoita.

Koroman käsitys vallasta oli valaiseva. Hänen tulkintansa mukaan valta sijaitsee puhtaasti virallisessa päätöksentekoprosessissa. Päätöksenteon premisseihin ja päätöksenteon agendalle nostettaviin kysymyksiin vaikuttavat kabinettikerhot eivät Koroman naiivin valtakäsityksen mukaan liity vallankäytön tai vaikutusvalapolitikoinnin piiriin. Eikö näillä puheilla moiset herrain kokoontumisajot voitaisi lopettaa tyystin? Herrat pääsisivät tuijottamasta toistensa kulahtaneita naamoja.

***

Eliitin, asiantuntijoiden ja vaikutusvaltaisten ihmisten puolivirallisia kerhoja toki järjestettäneen jatkossakin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kutsuu esimerkiksi kesäkuussa koolle turvallisuuspolitiikan harrastajat. Kultarannassa järjestettävässä seminaarissa fundeerataan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan näkymiä sekä oikein hyvässä tapauksessa istutetaan uusia linjauksen siemeniä. On mielenkiintoista katsoa, kuinka lavea asiantuntijajoukko kutsutuista muodostuu. Toinen mielenkiintoinen kysymys koskee tilaisuuden avoimuutta – verhojen takana toimiva keskustelukerho saattaisi vieraannuttaa kansaa eliitin käsissä muotoutuvista turvallisuuskysymyksistä; toisaalta mediavälitteinen julkinen seminaari saattaisi latistaa keskustelusta nousevia näköalapaikkoja.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

RAJA HAJATUKSIA

Pohdintoja politiikasta, rajoista ja maailmasta

Grauzas!

Just another WordPress.com site

tamperekroketti

Krokkaamalla ympäri maan!

PAXsims

Conflict simulation, peacebuilding, and development

The Disorder Of Things

For the Relentless Criticism of All Existing Conditions Since 2010

Critical Geopolitics

Gerard Toal (Gearóid Ó Tuathail). Writing on the world political map

Justice in Conflict

On the challenges of pursuing justice

rogermacginty

peace, conflict and international relations

Progressive Geographies

Thinking about place and power - a site written and curated by Stuart Elden

osmoapunen

A fine WordPress.com site

Epämuodikkaita ajatuksia

Sota on valtioiden elinkysymys, elämän ja kuoleman piiri, tie nousuun tai tuhoon. Siksi siihen ei pidä kevytmielisesti mennä. Sun Tzu

Random thoughts

Sanottua: "Epäviralliseksi some-upseeriksi nousseen James Mashirin aina turpo-asioissa ajan tasalla tai vähän edelläkin oleva blogi tapahtumien käänteistä. Suomeksi, och på svenska."

1baltic1bullet's Blog

Mental Gulf of Finland

Itsen alistus

Työ, tuotanto ja valta tietokykykapitalismissa

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

Michael Roberts Blog

blogging from a marxist economist

%d bloggers like this: