Avoin tsemppikirje Tampereen yliopiston konsistorin jäsenille

Arvoisat vastavalitut Tampereen yliopiston ensimmäisen konsistorin jäsenet. Te edustatte tieteen, tutkimuksen, sivistyksen, korkeimman opetuksen ja oppimisen timanttisinta osaamista. Näistä syistä yliopistoyhteisö on valinnut teidät demokraattisten ja avointen vaalien kautta tärkeään tehtäväänne.

Arvostakaa asiantuntemustanne ja vaalikaa sen kautta tulevaa vastuutanne yliopiston tärkeimpien tehtävien edustajina ja huippuosaajina. Älkää luovuttako teille kuuluvaa valtaa vaan ottakaa se maksimaalisesti itsellenne yliopistoyhteisön, sivistyksen sekä korkeimman tutkimuksen ja opetuksen äänenä ja edustajana.

Teidän ei tarvitse venyttää yliopistolain kirjainta ja henkeä tämän tehdäksenne. Mutta sikäli kun yliopistolain kirjain on todettu viime aikoina varsin venyväiseksi, on hyvä muistaa, että tällöin se venyy myös toiseen suuntaan, jos tahtoa ja näkemystä riittää. Pitäkää myös mielessänne, että omaksutut käytännöt eivät ole lakiin ja sen tulkintaan verrattavissa vaan aina muutettavissa.

Itse asiassa vanhaan ja omaksuttuun tukeutuminen kuulostaa varsin vieraalta toimintalogiikalta tiedeyhteisölle, hallintokulttuuri mukaan lukien. Siispä: rohkeasti ja itsevarmuutta uhkuen yhteisön itsensä näköistä muutosta kohti! Tiedeyhteisölle on luontaista koetella rajoja, ei kunnioittaa niitä nöyrinä sivustaseuraajina. Teillä, arvon konsistorin jäsenet, on avaimet käsissänne uusien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen luomiseen. Tampere3-prosessin ainutlaatuisuus antaa siihen myös hyvän perusteen.

Muistakaa myös, että Tampere3-yhteisö tarvitsee näkemystänne yliopiston hallituksen muodostamisessa. Pitäkää johtoajatuksenanne sitä, että luotsaamanne nimitystoimikunnan ehdottamat ja sen esitystä puoltamalla nimittämänne hallituksen jäsenet arvostavat myös käytännössä yliopiston lakiin kirjattujen perustehtävien monialaista toteuttamista. Arvioikaa hallituksen jäsenten valintaa siitä näkökulmasta, että nämä luottavat yliopistoyhteisön sisäsyntyiseen draiviin paremman maailman, tiedon ja kestävän muutoksen puolesta – ja arvostavat sitä.

Arvoisat konsistorin jäsenet. Käyttäkää valtaanne täysimääräisesti. Ainakaan itse en äänestänyt konsistorivaaleissa sellaisesta yliopistoyhteisön edustajasta, jonka roolina on olla sen toimivaltaan tosiasiallisesti kuuluvissa päätöksissä ja niitä valmistelevissa prosesseissa kumileimasimena. Sellainen kuulostaa demokraattisesti valitun elimen kohdalla huonolta hallintotavalta, mistä ei ole pitkä matka yliopiston uskottavuutta ja luottamuskulttuuria sisältä käsin nakertavaan piilokorruptioon.

Itse asiassa kenelläkään yliopistoyhteisöön kuuluvalla tai Tampereen yliopistosta välittävällä ei pitäisi olla varaa olla hyödyntämättä konsistorin edustajien näkemyksellisyyttä täysimääräisesti. Tämä koskee myös hallituksen jäsenten valintaan johtavaa prosessia ja siihen liityyviä päätöksiä, joita ei ole syytä ajallisesti venyttää.

Kukaan ei valinnut teitä tehtäväänne sillä perusteella, että haluaisimme yliopiston operatiivista johtoa myötäilevän iltapäiväkerhon. Uutta monialaista yliopistoa tulee toki aina rakentaa arvostavassa ja hyvässä hengessä. Yliopistoyhteisön äänen tulee kuitenkin kuulua ja näkyä myös yliopiston strategiseen suuntaan vaikuttavissa kysymyksissä. Konsistori on jatkossa tämä ääni.

Olkaa siis aktiivisia yliopistoyhteisönne suuntaan myös jatkossa ja vahvistakaa moniäänistä keskustelukulttuuria. Myös se on yliopistollemme mittava voimavara. Kyse on isoista panoksista, mahdollisesti joidenkin tieteenalojen tulevaisuutta koskevista kysymyksistä, uusien tutkinto- ja tutkimusohjelmien avaamisesta ja joka tapauksessa yleisistä yliopiston pedagogiseen identiteettiin ja tieteelliseen profiiliin liittyvistä linjauksista.

Meillä ei ole varaa menettää timanttista asiantuntemustanne yliopiston perustehtävien hoitamisesta uutta yliopistoamme rakennettaessa. Aikaisempien suljettujen ovien takana tehtyjen diilien kunnioittaminen on toissijaista teille demokraattisesti valittuna asiantuntijaelimenä kuuluviin vastuisiin ja vaikuttamisen paikkaan nähden.

Haluan myös muistuttaa, että yliopistona viiteryhmämme on ennen kaikkea globaali/kansainvälinen akateeminen-/tiedeyhteisö, jonka kanssa tieteen, opetuksen ja oppimisen vuorovaikutus ensisijaisesti tapahtuu. Paikallisen ja kansallisen tason sidosryhmäyhteistyötä ei tule tietysti väheksyä, mutta tieteen tulokset ja saavutukset ovat aina viime kädessä rajat ja alueet ylittävien vapaiden ajatusvirtojen tulosta.

Tutkimuksen tulee hyödyttää yhteiskuntaa laajasti, eikä se ole mahdollista ilman kansainvälisesti tunnustettua ja tätä kautta laadukasta perustutkimusta. Tieto ja sen kriittinen kouliminen on yliopistolle itseisarvo – kuten myös laajemmin sivistyneelle yhteiskunnalle.

Nyt yliopiston kannalta keskeisten päätösten kohdalla tehtäviä menettelytapoja tullaan käyttämään jälleen ennakkotapauksina tulevaisuudessa – sekä Tampere3:n sisällä että laajemmin Suomen korkeakoulukentällä. Tämäkin vastuu teillä siis on. Voimia, rohkeutta ja ennen kaikkea positiivista ammattiylpeyttä tärkeän ja arvokkaan tehtävänne hoitoon. Tehkää muutoksesta vieläkin parempi, avoimempi ja sivistyneempi!

Tapio Juntunen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Miika Raudaskoski

Ajatuksia maailmasta, politiikasta ja yhteiskunnasta

Grauzas!

Just another WordPress.com site

tamperekroketti

Krokkaamalla ympäri maan!

PAXsims

Conflict simulation, peacebuilding, and development

The Disorder Of Things

For the Relentless Criticism of All Existing Conditions Since 2010

Critical Geopolitics

Gerard Toal (Gearóid Ó Tuathail). Writing on the world political map

Justice in Conflict

On the challenges of pursuing justice

rogermacginty

peace, conflict and international relations

Progressive Geographies

Thinking about place and power - a site written and curated by Stuart Elden

osmoapunen

A fine WordPress.com site

Epämuodikkaita ajatuksia

Sota on valtioiden elinkysymys, elämän ja kuoleman piiri, tie nousuun tai tuhoon. Siksi siihen ei pidä kevytmielisesti mennä. Sun Tzu

Random thoughts

Sanottua: "Epäviralliseksi some-upseeriksi nousseen James Mashirin aina turpo-asioissa ajan tasalla tai vähän edelläkin oleva blogi tapahtumien käänteistä. Suomeksi, och på svenska."

Itsen alistus

Työ, tuotanto ja valta tietokykykapitalismissa

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

Michael Roberts Blog

blogging from a marxist economist

Rötösherranen

Kirjoituksia hämmentävästä ajasta

Music for stowaways

Rollo's blog about music and stuff

%d bloggaajaa tykkää tästä: